Morgonbrev 20210524

God morgon alla fantastiska traders ???? 

Idag är det Måndag början på en ny vecka, en ny vecka med fantastiska möjligheter och inte vilken måndag som helst utan veckans bästa Måndag.

Idag hänger vi båda med er live från kl 08:45. Se till att komma in och häng med oss. 

Vi önskar er alla en fantastisk dag på Börsen ????

Må bäst, trejda mest, men tänk på risk/reward och trada utifrån eget bevåg ????

Omvärldsbevakning

SAS rapport på torsdag ger en fingervisning om hur djup krisen är, skriver danska Børsen. Hur stor kassa bolaget har och hur snabbt de bränner pengar är analytikernas fokus, enligt tidningen. Flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs tror att SAS kommer redovisa ”det sämsta halvårsresultatet någonsin”. Han spår också att SAS kommer behöva ta in nytt kapital i sommar om rapporten visar att bolaget bränner mer än 500 miljoner kronor per månad.

I kväll är det dags för ett nytt livesänt avsnitt av det populära aktieprogrammet #Uppesittarkväll i Omni Ekonomis regi. Avsnittet gästas av Skistars vd Stefan Sjöstrand och fastighetsbolaget Diös dito Knut Rost. Även Danske Banks Molly Guggenheimer och Aktiespararnas Mohammed Salih är med. ”Vi kommer också att prata om insiderförsäljningen i Evolution tidigare den här månaden”, säger programledaren Albin Kjellberg.

Gruvjätten Boliden får hård kritik av FN för det giftiga avfall som fraktades till Chile i mitten av 1980-talet, rapporterar SR. Enligt FN:s rapportörer ska uppemot 12 000 personer ha påverkats av avfallet – vissa har fått cancer och andra ska ha blivit infertila. 

Kavaljer Quality Focus är den Sverigefond som gått bäst i år med en avkastning på 31 procent, enligt Morningstar. Bland de största innehaven syns Ratos, Kindred och Dometic. Den näst bästa Sverigefonden är Aktiespararna Direktavkastning som lyft knappt 22 procent.

Utredningen om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter ska presenteras senast i slutet av maj. Den kommer innehålla ett förslag om att en hyresvärd och en hyresgäst själva kan komma överens om hyran, erfar DN. Tidningen beskriver det som ett första kliv mot marknadshyror.

Flera Fedledamöter har börjat tona ner förväntningarna på jobbtillväxten efter kallduschen i april, då endast 266 000 nya jobb tillkom, skriver Reuters. Robert Kaplan, Fedchef i Dallas, flaggar för att även rapporten för maj kan bli svag då företagen har fortsatta problem med att hitta personal – trots en stark efterfrågan. Enligt Kaplan kan bristen på arbetskraft delvis förklaras av de pågående extrautbetalningarna till arbetslösa.

För första gången sedan juni förra året rapporterar USA nu in färre än 30 000 nya smittfall per dag i covid-19. Det visar data från Johns Hopkins-universitet, rapporterar flera medier. Även dödsfallen är nere på nivåer som inte har synts sedan juli förra året. 

De extrema rörelserna i bitcoin fortsätter – sent i går kväll var krytpovalutan ner 12 procent för dygnet till en nivå kring 33 000 dollar. Den som investerar i bitcoin har upplevt en av de mest volatila veckorna någonsin, skriver Bloomberg.

Nästan alla tillgångsslag ser väldigt dyra ut just nu men kryptovalutor är det sista som JP Morgans investeringschef John Normand skulle lägga pengarna på. Det skriver han i ett marknadsbrev, enligt Bloomberg. Normand ser en risk för ett globalt börsfall på 10 procent i sommar.

Flera högprofilerade hedgfonder har gått in i det lilla oljebolaget Norwegian Energy Company, skriver Financial Times. Aktien har backat över 99 procent sedan de högsta nivåerna innan finanskrisen och hedgefonderna hoppas nu på en ”turn around”.

På Asiens börser inleddes veckan med blandade index, där Nikkei vid 05.40, svensk tid, gick starkast. Enligt AFP kan dagens mixade handel komma efter att investerare väger optimism gällande världsekonomin mot stigande smittoantal i delar av världen. Dessutom finns en fortsatt oro för att den ekonomiska aktiviteten ska leda till en stigande inflation, noterar nyhetsbyrån. 

Toyota och Ford har tagit över ledningen i det globala racet mot att utveckla självkörande bilar. Det skriver Nikkei som har sammanställt en topplista över de företag som har kommit längst baserat på patentdata i USA. För tre år sedan toppade Alphabet-ägda Waymo listan.

Barron’s. Efter tvisten i Kalifornien där Uber och Lyft vann och fick lov att klassa sina förare som frilansare bedömde investerare att den rättsliga risken var över. Men domslutet har inte fått förarna att lägga ner sina fall om att kräva förmåner retroaktivt och det är fortsatt oklart vad som gäller i frågan. Varken Uber eller Lyft har tagit höjd för kostnaden om de förlorar. Risken för bolagen är i mångmiljardklassen, skriver Barron’s.

(Omni ekonomi) 

INDEX

OMXS30 

Stängde i fredags på 2240 0,03%.

Nu under morgon vid 08:20 indikerar Terminerna en fortsatt uppgång och vi kan förvänta oss en positiv öppning, terminerna handlas just nu till 0,21% 2246.  

DAX

Terminer 0,23%

Dow Jones

Terminer 0,35%

Nasdaq

Terminer 0,15%

RAPPORTER

– Arcoma (ändrat datum från 25 maj) (kl 8.00), Coinshares

SPOTLIGHT

– Backaheden, Sydsvenska Hem

STÄMMOR

– 24 Storage, Aino Health, Artificial Solutions (extra), Chemotech, Emotra, Everysport Media, Mantex, Swemet (ändrat datum från 4 maj), Willak

BÖRSSTATISTIK

– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM

– H&D Wireless: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 4 juni)

– Implementa Sol: anmälningstid i nyemission avslutas

– Isofol Medical: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

– Medfield: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING

– Concejo (15:00 SEK), Effnetplattformen (första dag för handel utan rätt till aktier i Effnetplattformen Holding)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS

– Börs: Oslobörsen stängd

– Börs: Köpenhamnsbörsen stängd

– Börs: Frankfurtbörsen stängd

– Börs: Torontobörsen stängd

MAKROSTATISTIK

– AF: veckostatistik kl 12.00

– USA: Chicago Feds nationella index kl 14.30

Vi Önskar er allesammans en grym dag & en trevlig helg ????????????

Anis & Sammie

Dela:

0 0 votes
Betyg
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentera
Inline Feedbacks
View all comments

Annonsplats

Annonsplats

Handla inte ensam

Vi är Sveriges enda och största live-trading forum

Sociala medier