Morgonbrev 20210526

God morgon alla fantastiska traders ???? 

Idag är det onsdag och inte vilken onsdag som helst utan veckans bästa onsdag.

Idag hänger vi båda med er live från kl 08:45. Se till att komma in och häng med oss. 

Vi önskar er alla en fantastisk dag på Börsen ????

Må bäst, trejda mest, men tänk på risk/reward och trada utifrån eget bevåg ????

Omvärldsbevakning

Med en ekonomi som rusar och hushåll med starka balansräkningar är risken för överhettning betydligt större än risken för ekonomiska bakslag på grund av pandemin, skriver Nordeas chefekonom Annika Winsth i en ny boränteprognos. ”Men så länge Riksbanken inte byter fot lär räntor förbli låga och bostadspriserna fortsätta upp.” Enligt Nordeas prognos ligger nollräntan fast fram till minst december 2022.

Vattenfall har hoppat av konsortiet med pensionsjätten AMF som skulle köpa loss Fortums hälft i Stockholm Exergi, bekräftar det statliga bolaget för DI. Orsaken vill Vattenfall inte uppge, men tidningen erfar att det ska vara kopplat till att Anna Borg tillträdde som vd i höstas. AMF bekräftar att de är kvar i processen.

48 procent av de större exportföretagen planerar att nyanställa under de närmaste tolv månaderna – den högsta siffran på åtta år. Det visar den senaste Exportkreditbarometern, skriver DN. 

Smart Eye har ingått ett avtal om att köpa amerikanska AI-bolaget Affectiva för motsvarande drygt 600 miljoner kronor. Via en nyemission i går kväll tog bolaget in 275 miljoner kronor som delfinansiering, resten betalas i kontanter.

Att kronan halkat efter euron de senaste decennierna är rimligt eftersom den svenska ekonomin tappat, skriver DI:s makroexpert Nils Åkesson. Om marknadens tolkning av de kraftigt stigande producentpriserna är att Riksbankens prognos håller lär kronan stärkas ytterligare, skriver Placeras Pekka Kääntä.

Amazon kommer att stämmas av åklagare i Washington DC, rapporterar CNBC. Myndigheterna anser att bolaget haft en monopolliknande ställning och agerat konkurrenshämmande genom att avtala om prissättning på sin e-handelsplattform. Fram till 2019 hade Amazon bland annat en klausul i sina avtal som förbjöd tredjepartssäljare att erbjuda sina produkter till ett lägre pris utanför plattformen.

USA:s börser halkade under nollan efter en trevande handel i går. En av vinnarna var Moderna efter att bolagets coronavaccin visat effekt på barn mellan 12 och 18 år.

Efter en lång konflikt har Spotify och fackklubbar på två amerikanska dotterbolag enats om kollektivavtal, skriver DI Digital. Avtalen ska gälla i tre år och beskrivs som banbrytande av fackklubbarna på poddbolagen Gimlet och The Ringer.

USA:s största handelsplattform för kryptovalutor lanserar en betaversion av Coinbase Prime, med målet att locka till sig fler institutionella kunder, enligt Seeking Alpha. Aktien steg 7,6 procent i går på en köprek från JP Morgan.

Den finländska försäkringskoncernen Sampo säljer av ytterligare upp till 162 miljoner aktier i Nordea. Köpare är institutionella investerare, enligt ett pressmeddelande. Försäljningen utgör högst 4 procent av de utestående aktierna i Nordea och skulle minska Sampos ägande i storbanken till 11,9 procent. Sampos snittpris på aktierna när de köptes var 6,46 euro.

Tyska fordonskoncernen Volkswagen vill inte sälja Lamborghini och har nyligen nobbat ett mångmiljardbud på sportbilstillverkaren, skriver Bloomberg. Intressenten var schweiziska Quantum Group som ska ha lagt ett bud motsvarande 75 miljarder kronor.

Kinas myndigheter har godkänt en joint venture mellan amerikanska Goldman Sachs och kinesiska storbanken ICBC, skriver WSJ. Det nya bolaget ska verka inom förmögenhetsförvaltning och Goldman kommer att äga 51 procent av verksamheten – vilket ligger i linje med Pekings löften om att öppna finansmarknaden. Tidigare har det varit omöjligt för utländska aktörer att ha kontroll över samägda finansbolag i Kina.

Ledande Asienbörser inledde onsdagens handel med svagt stigande index. Investerarnas inflationsoro har slutligen börjat mojna efter att flera Fed-ledamöter upprepat budskapet att prisökningarna vi ser nu enbart är tillfälliga, skriver AFP.

Bloomberg. Allt färre investerare som handlar med obligationer behöver nu betala för att låna ut sina pengar. Den upp- och nervända världen som rått är därmed på väg att bli rättvänd igen. Om trenden håller i sig skulle det innebära slutet på en märklig ekonomisk tid. Men det är också en signal om att lånekostnaderna kan stiga för allt från regeringar till företag och hushåll. Läs hela Bloombergs fördjupning i Omni Ekonomi.

(Omni ekonomi) 

INDEX

OMXS30 

Stängde i går på 2243 -0,08%.

Nu under morgon vid 06:30 indikerar Terminerna en uppgång och vi kan förvänta oss en positiv öppning, terminerna handlas just nu till 0,15% 2250.  

DAX

Terminer 0,36%

Dow Jones

Terminer 0,22%

Nasdaq

Terminer 0,34%

RAPPORTER

– Oncopeptides (kl 8.00), Pierce (kl 8.00), Saniona (kl 8.00), Strax (kl 8.55), Maha Energy

NGM

– Topright (kl 8.30), Africa Resources

FIRST NORTH

– Acousort, Alm Equity, Cantargia, Flexion Mobile (ändrat datum från 15/6), Fluoguide, Kollect on Demand, Paxman, Quiapeg Pharma, Zaplox

FIRST NORTH DANMARK

– LED Ibond, Penneo

SPOTLIGHT

– Easyfill, Gullberg & Jansson, Sustainion

ÖVRIGA NORDEN

– Selvaag Bolig (kl 7.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA 

– Abercrombie (före USA-börsernas öppning), Nvidia (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR

– Addera Care, Annexin, Avance Gas, Bluelake Mineral, Cantargia, Cortus Energy, Crown Energy, Enad Global 7, EOS Russia, Expression Biotech, Fingerprint Cards, Frontline, Golden Ocean, Gullberg & Jansson, Haldex, Hypefactors, Kancera, Lipigon, Micropos Medical, Neodynamics, Nischer Properties, Northbaze, Oncopeptides, Paxman, Photocat, Polyplank, Raysearch, Recyctec, Rentunder, Saniona, Scandion Oncology, Soltech, Strax, Sustainion, Waystream, Zaplox, Zignsec

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER

– Selvaag Bolig: rapportpresentation kl 8.30

– Börs: G&W Fondkommission och Financial Hearings arrangerar G&W Digital Cleantech Seminar  kl 9.00 – Pierce: rapportpresentation kl 9.00

– Pegroco: rapportpresentation kl 10.00

– Norwegian: operativ uppdatering kl 11.00

– Oncopeptides: rapportpresentation kl 12.00

– Cantargia: rapportpresentation kl 15.00

BÖRSSTATISTIK

– Fordon: uppdatering lastbilsförsäljning Västeuropa i april från Acea

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM

– Aligro: beräknad första dag för handel på Nasdaq Stockholms huvudlista

– Iapotek: sista dag för handel inför avnotering från Spotlight

– Sedana Medical: första dag för handel efter splít 4:1

– Stillfront: första dag för handel på Nasdaq Stockholm efter flytt från First North

– Tethys Oil: första dag för handel efter split 2:1

– Wise Group: första handelsdag utan rätt till inköpsrätter i dotterbolaget Brilliant

KAPITALMARKNADSDAG

– Orion kl 12.00-15.00

– Iconovo kl 13.00-15.30

– Assa Abloy kl 14.00-17.45

EXKLUSIVE UTDELNING

– BW LPG (NOK 1,48026), Catella (0:90 SEK), Multiq (0:05 SEK), Wonderful Times Group (0:70 SEK)

MAKROSTATISTIK

– Frankrike: industrins förväntningar maj kl 8.45

– Frankrike: hushållens konfidensindikator maj kl 8.45

– SCB: arbetslöshet april kl 9.30

– Olja: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

CENTRALBANKER

– Riksbanken: finansiell stabilitetsrapport 2021:1 kl 9.30

MAKRO ÖVRIGT

– RGK: auktionsresultat statsskuldväxlar kl 11.03

– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20

Vi Önskar er allesammans en grym dag på Börsen ????????????

Anis & Sammie

Dela:

0 0 votes
Betyg
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentera
Inline Feedbacks
View all comments

Annonsplats

Annonsplats

Handla inte ensam

Vi är Sveriges enda och största live-trading forum

Sociala medier