Morgonbrev 20210521

God morgon alla fantastiska investerare ???? 

Idag är det veckans sista börsdag och inte vilken dag som helst, utan det är fredag, veckans bästa fredag ????

Vi vill påminna om att på söndag drar nästa omgång igång med kursen Strategi – Ichi Moku. Detta blir ev sista gången jag, Anis är med som coach/mentor.

Smoltek finns ute på sidan som gästanalys. Otroligt intressant case en keeper för längre sikt!

Vi önskar er alla en fantastisk dag på Börsen ????

Må bäst, trejda mest, men tänk på risk/reward och trada utifrån eget bevåg ????

Omvärldsbevakning

Risken är inte negligerbar för att inflationen kommer att överraska, men huvudscenariot är att uppgången är tillfällig. Det säger förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley till SvD Näringsliv. ”Vi har inte så många pandemier att modellera konjunkturdata ifrån, därför är jag väldigt ödmjuk”, säger hon. Enligt Skingsley är det samtidigt inte särskilt sannolikt att Riksbanken skulle höja räntan nästa år om inflationen hamnar högre än väntat.

Den som vill säkra portföljen inför en nedgång bör omedelbart minska andelen småbolag, skriver DI:s Ulf Petersson. Han pekar på att investerare i USA redan har börjat sälja av småbolagsaktier under börsoron och spår att trenden förr eller senare kommer till Sverige. Aktiespararnas Christoffer Ahnemark noterar också att osäkerheten har ökat: ”Dramatiken syns inte riktigt på indexnivå, men i enskilda aktier är svängningarna desto tydligare”.

Spotifys ambition inom ljudböcker har varit ett hot mot Storytel och det nya samarbetet mellan bolagen kan vara ett sätt för Storytel att neutralisera hotet. Det säger Sven Carlsson, som skrivit ”Spotify inifrån”, till Expressen. Samtidigt riskerar Storytels plattform att försvagas.

Finansinspektionen och Avanza hade i går ett blixtinkallat möte efter Ekots uppgifter om säkerhetsmissar hos nätbanken, rapporterar SR och Realtid. Enligt Ekot var det möjligt att identifiera kunder hos banken. Avanza uppger att säkerhetshålet nu har täppts till.

Politikerna lägger för mycket krut på den ökande långtidsarbetslösheten – den kommer till stor del att att ordna upp sig själv när samhället öppnar upp igen efter pandemin. Det säger Nordeas Annika Winsth och SEB:s Johan Javéus till DI.

Det svenska havredrycksbolaget Oatly rusade i debuten på Wall Street i går och stängde nära 19 procent över teckningskursen. Det ger bolaget en värdering på omkring 100 miljarder kronor – betydligt högre än den haussade sektorkollegan Beyond Meat, skriver CNBC. Vd Toni Petersson säger till DI att noteringen bara är ”början på en lång resa” för Oatly.

USA:s finansdepartement föreslår en skärpt bevakning av kryptomarknaden där varje transaktion till ett värde över 10 000 dollar ska rapporteras till skattemyndigheten IRS. Det framgår av ett uttalande på torsdagskvällen. Bitcoin-priset föll på nyheten.

I sommar kommer Federal Reserve att släppa en rapport som utvärderar möjligheterna för en digital dollar. Det säger chefen Jerome Powell i ett uttalande, skriver CNBC. Han tillägger att centralbanken noggrant följer den teknologiska utvecklingen för betalmetoder.

Efter att ha stängt på rött tre dagar i rad blev det en rejäl uppåtrekyl på Wall Street i går. Klart starkast av alla sektorer gick tech, där bland annat Snapchats moderbolag Snap lyfte nära 6 procent efter att ha presenterat en rad nya satsningar. 

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet har nått en överenskommelse om digitala vaccinpass, rapporterar flera medier. ”Ett viktigt steg mot omstarten av den fria rörligheten så säkert som möjligt”, skriver EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides på Twitter. Överenskommelsen innebär att medborgare i de 27 medlemsländerna kommer att kunna få ett ”grönt intyg” som planeras gälla från 1 juli.

De ledande börserna i Asien inledde veckans sista handelsdag på plus – men vände sedan till minus. Vid 05.20, svensk tid, låg en majoritet av indexen i negativt territorium. Investerare väger nu den ekonomiska återhämtningen efter pandemin mot att USA eventuellt drar ner på stimulanserna, skriver Bloomberg. 

The Economist. ESG-trenden på börsen har varit så stark att bolag som Tiziana Life Sciences stigit bara för att aktiens ticker (TLSA) misstagits för att vara Teslas. Och trots att inflationsskräcken bitit tag i Wall Street är det tydligt att gröna investeringar har förändrats i grunden och inte längre är en nisch. Samtidigt går en stor andel fortfarande med förlust och en del lär falla även om trenden består, skriver The Economist.

(Omni ekonomi) 

INDEX

OMXS30 

Stängde i går på 1,76% 2240.

Nu under morgon vid 07:00 indikerar Terminerna en fortsatt uppgång och vi kan förvänta oss en positiv öppning, terminerna handlas just nu till 0,34% 2249.  

DAX

Terminer 0,29%

Dow Jones

Terminer 0,18%

Nasdaq

Terminer 0,21%

RAPPORTER

Stockholmsbörsen

– Viking Supply Ships (kl 8.30)

NGM

– Bluelake Mineral, Crown Energy, Grängesberg Exploration

FIRST NORTH

– Fractal (kl 8.00), Confidence, Effnetplattformen, Intervacc, I-Tech, Kancera, Kontigo Care, Xintela

FIRST NORTH DANMARK

– Nexcom

SPOTLIGHT

– Envirologic, Gigger, Hamlet Pharma, Mälaråsen, Ortoma, Slottsviken Fastighet, Wonderful Times Group

ÖVRIGA UTLÄNDSKA

– Deere (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR

– Abelco, Arcane Crypto, Awardit, Bio-Works, Concejo (ändrat datum från 18 maj), Creades (extra), Effnetplattformen, Eyeonid, Grängesberg Exploration, Hoylu, Spiffbet, Synact Pharma

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER

– Fractal: rapportpresentation kl 9.00

– I-Tech: rapportpresentation kl 10.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM

– Ecorub: första dag för handel exklusive uniträtter i nyemission

– Serstech: anmälningstid i nyemission avslutas

KAPITALMARKNADSDAG

– Spotlight Group kl 13.00-14.45

EXKLUSIVE UTDELNING

– Cibus (0:08 EUR månadsvis), Nordic Paper (2:00 SEK), Zinzino (1:00 SEK + extra 0:25 SEK)

MAKROSTATISTIK

– Frankrike: PMI (prel) maj kl 9.15

– SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 1 kv kl 9.30

– Tyskland: PMI (prel) maj kl 9.30

– EMU: PMI (prel) maj kl 10.00

– Storbritannien: PMI (prel) maj kl 10.30

– USA: Markit PMI (prel) maj kl 15.45

– EMU: hushållens konfidensindikator (prel) maj kl 16.00

– USA: försäljning befintliga bostäder april kl 16.00

CENTRALBANKER

– Riksbanken: Per Jansson talar om ekonomiska läget och aktuell penningpolitik kl 10.00

– Buba: månadsrapport kl 12.00

Vi Önskar er allesammans en grym dag & en trevlig helg ????????????

Anis & Sammie

Dela:

0 0 votes
Betyg
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentera
Inline Feedbacks
View all comments

Annonsplats

Annonsplats

Handla inte ensam

Vi är Sveriges enda och största live-trading forum

Sociala medier