Morgonbrev 20210514

Idag är det Fredag och
inte vilken Fredag som helst,
utan veckans bästa Fredag.

Vi önskar er alla en fantastisk dag på Börsen

Må bäst, trejda mest, men tänk på risk/reward och trada utifrån eget
bevåg

Omvärldsbevakning

Stockholmsbörsen går mot en högre öppning på fredagen. På bolagsfronten har det kommit en rad nyheter från Lundin-sfären samt insynsköp i H&M.

• Stockholmsbörsen höll stängt i går för firandet av Kristi himmelsfärdsdag. Utanför Norden var de flesta börser öppna och det som såg ut att bli en svag handelsdag vände senare till plus i både Europa och USA. IG Markets handel indikerar en uppgång på 0,4 procent när Stockholmsbörsen öppnar.

• En rad bolaget i Lundin-sfären har rapporterat under ledigheten. Olje- och gasbolaget Africa Oil vände till vinst i det första kvartalet. Även Lundin Gold rapporterar vinst i första kvartalet.

• Vidare i Lundinsfären presenterade Filo Mining på torsdagen att de hittat ett nytt område med höga halter av koppar, guld och silver vid Filo del Sol-projektet i San Juan-provinsen i Argentina. Aktien rusade 86 procent på Torontobörsen.

• I dagens analysflöde noteras att JP Morgan höjer sin rekommendation på SKF medan VolvoSSAB och Balder får höjda riktkurser.

• Ett par intressanta insynsköp i H&M har rapporterats in under korthelgen. Modeföretagets vd Helena Helmersson köpte på måndagen den 10 maj 5.700 B-aktier i bolaget för sammanlagt cirka 1,2 miljoner kronor. På tisdagen köpte bolagets finanschef Adam Karlsson 4.800 H&M-aktier för sammanlagt 1,0 miljoner kronor. 

Källa DI.se

Nordea och pensionsjätten AMF uppger för DI att de är positivt inställda till en eventuell börsnotering. ”Det är bra för Stockholmsbörsen när ett av Sveriges största bolag går till börsen”, säger pensionsbolagets aktiechef Anders Oscarsson till tidningen. Fordonsjätten meddelade i onsdags att de ska utvärdera en möjlig notering på Stockholmsbörsen redan i år.

Två av tre kan tänka sig att arbeta i en ”coworking”-miljö snarare än ett klassiskt kontorslandskap. Det är en av slutsatserna i en rapport som fastighetsbolaget Castellum tagit fram för att undersöka trender på arbetsmarknaden i spåren av pandemin. ”Det vi ser i olika undersökningar är att många, särskilt unga, bor trångt och under pandemin har det blivit extra tydligt att arbetsmiljön hemma kan bli svår”, säger United Spaces vd Yvonne Sörensen till DN.

”Höghastighetsbanor utan klimateffekt”

Byggande av svenska höghastighetsjärnvägar ger inte någon positiv klimateffekt om man tar hänsyn till förväntad teknikutveckling när det gäller flyg och bränslen, utifrån de scenarior som Trafikverket lagt fram. Det skriver fem forskare från KTH på DN Debatt.

Knappt 100 000 kunder på Avanza sparar i förvaltarprofilerna Carl Armfelts och Erik Sprinchorns fond Avanza world tech by Tin. Fonden har backat med 5,8 procent i år – och gått rejält sämre än Stockholmsbörsen, skriver DI. Fondens jämförelseindex har klättrat 8 procent sedan årsskiftet.

Federal Reserve-chefen Christopher Waller tonade under torsdagen ner onsdagens oväntat höga inflationssiffra för april. Först när inflationen når 4 procent under flera månader på raken finns det skäl att börja fundera på att lägga om penningpolitiken, menar han enligt Bloomberg. ”En stöttande penningpolitik har alltjämt en viktig funktion för att stötta återhämtningen”, säger Waller.

Enligt källor till Bloomberg betalade Colonial Pipeline ut 5 miljoner dollar, motsvarande drygt 40 miljoner kronor, till hackers i Östeuropa i förra veckan, vilket går på tvärs med vad bolaget själva hävdar.

Minst tre större börsnoteringar har skjutits upp på grund av de senaste dagarnas turbulens på börsen, enligt Bloomberg och Wall Street Journal. I det ena fallet handlar det om EQT-backade Hear.com som planerat att ta in 324 miljoner dollar i sin IPO.

Källa Omni

INDEX

OMXS30

Stängde I onsdags på 2205

Nu under morgon vid 08:00
indikerar Terminerna en positiv öppning och handlas just nu till 0,,08 % 2209,67.

DAX

Terminer 0,63%

Dow Jones

Terminer 0,43%

Nasdaq

Terminer 0,59%

Råvaror

Olja Brent 66,72,46 0,07%

Guld 1831 0,31%

Silver 27,16  0,30%

 RAPPORTER – STOCKHOLMSBÖRSEN

– Stockwik (kl 8.00)

RAPPORTER – NGM

– Samtrygg

RAPPORTER – FIRST NORTH

– Gaming Corps (kl 7.00), Clavister (kl 8.00), Magle Chemoswed (kl 9.00-10.00), Diadrom, Hoylu, Spiffbet

RAPPORTER – SPOTLIGHT

– Axkid, Bibb Instruments, Dalsspira Mejeri, Ecorub (ändrat datum från 21 maj), Hubso

RAPPORTER – ÖVRIGA UTLÄNDSKA

– Aurora Cannabis

STÄMMOR

– BW Offshore, Fluicell, Isofol Medical (extra), Piezo Motor (extra, ändrat datum från 10 maj), Precise, Stockwik, Touchtech

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM

– DBP: anmälningstid i nyemission avslutas

– Enzymatica: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

– Offentliga Hus: sista dag för handel på First North efter uppköp

EXKLUSIVE UTDELNING

– Ambea (1:15 SEK), B3 Consulting (0:90 SEK), Betsson (första handelsdag utan rätt till inlösen i inlösenprogram 3:68 SEK per aktie), Empir (0:65 SEK), Epiroc (första handelsdag utan rätt till inlösen 3:00 SEK per aktie), Ferronordic (7:50 SEK), Kindred (0:330 GBP), Qleanair (1:30 SEK)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS

– Börs: Köpenhamnsbörsen stängd 13-14 maj

MAKROSTATISTIK

– Finland: BNP (prel) 1 kv kl 7.00

– Finland: KPI april kl 7.00

– Frankrike: arbetslöshet 1 kv kl 7.30

– Danmark: BNP (prel) 1 kv kl 8.00

– USA: importpriser april kl 14.30

– USA: detaljhandel april kl 14.30

– USA: industriproduktion april kl 15.15

– USA: lager osålda varor mars kl 16.00

– USA: Michiganindex (prel) maj kl 16.00

Källor: Di.se & Omni ekonomi

Vi Önskar er allesammans en grym dag 

Anis & Sammie

Dela:

0 0 votes
Betyg
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentera
Inline Feedbacks
View all comments

Annonsplats

Annonsplats

Handla inte ensam

Vi är Sveriges enda och största live-trading forum

Sociala medier