Analyseramedoss Bloggen #1 – Hedga din portfölj med vatten

Detta är en text från en av Analyseramedoss’ mentorer. Analyseramedoss Sverige AB är oberoende.


Visste du att du kan investera i vatten?

Vatten är en nödvändighet för liv, och något vi ofta tar för givet. Vi vrider på kranen och får rent dricksvatten utan några om, eller men. I våra dagliga liv använder vi vatten i överflöd; vi slösar när vi duschar lite extra länge på morgonen för att få upp kroppstemperaturen, använder lite för mycket när vi kokar vår pasta, och häller ut det som är kvar i flaskan efter att vi har slutfört vårt träningspass.

Men vatten är faktiskt en begränsad råvara.

En växande population, föroreningar och klimatförändringar leder till vattenbrist, och i vissa delar av världen även brist på rent vatten. Vi ser det årligen i Sverige också med bevattningsförbud runtomkring i landet till följd av låga nederbörder, vilket vi har haft regelbundet de sista 5-6 åren.

Aktuella bevattningsförbud, eller besparingar, 24:e Augusti 2021 (källa https://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/vattenutmaningar/vattenbrist/)

Utanför Sveriges gränser rationeras vatten i Sydafrika, Iran, och torka orsakar dödliga upplopp och livshotande situationer i vissa delar av Afrika.

I de länder med tät befolkning, och länder närmare ekvatorn, är detta ett större problem än för oss i Sverige. Enligt UNEP (FN’s klimatprogram) kommer uppemot hälften av jordens befolkning leva i områden med oregelbunden tillgång, och brist på, rent vatten året om innan 2030.

Tillgången till rent vatten är därför kritiskt för vårt globala samhälle, och är av högsta intresse hos politiker världen över.

Regeringar kan uppstå, och falla, beroende på hur de hanterar situationen kring rent vatten,.

Flyktingströmmar kan öka, eller avta, beroende på tillgång på rent vatten

Det globala ekosystemet kräver en tillgång till rent vatten, världen över.

Således kan det vara intressant, både ur ett humanitärt perspektiv, men även ur ett hållbarhetsperspektiv, att titta på ETF’er, eller aktiebolag som inriktar sig på just vatten.

Vad finns det för typ av branscher och bolag som är verksamma i detta område?

  1. Vatteninfrastruktur
  2. Vattenrening
  3. Vattentransport
  4. Vattenförsäljning

I USA har President Biden presenterat ett anslag till vatteninfrastruktur och vattenrelaterade investeringar på $55b. Det finns även flera stora ETF’er med exponering mot färskvattenkedjan i både staterna, men även östeuropa, mellanöstern och centralafrika.

T.ex. finns L&G Clean Water UCITS ETF som placerar i rent vatten (reningsprocesser, distribution av färskvatten på flaska) med största delen i USA och östeuropa. Största innehaven är Evoqua Water Technologies Corp., Middlesex Water Company, och Uponor Oyj samt iShares Global Water UCITS ETF USD (Dist) som placerar enligt S&P Global Water 50 Index (bred exponering i vattenindustrin inkl. men inte uteslutande, infrastruktur, reningsverk, material och instrument) med största delen i USA, Europa och även Asien (tillväxt). Största innehaven är American Water Works Company, Inc., Xylem Inc. och Veolia Environnement SA

Ur ett rent kapitalistiskt synsätt är vattenindustrin även en lukrativ investering, med en genomsnittlig avkastning på 27.4% per år sista 8 åren.

Många som inte investerar på börsen säger att de som spenderar sina dagar med att förvalta en portfölj gör det utan hjärta, men finns det egentligen något bättre än att placera sina pengar i en fundamental och livsavgörande råvara som det råder brist på i delar av världen, och samtidigt få bra avkastning på det?

Inte vet jag.

Dela:

4.5 2 votes
Betyg
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentera
Inline Feedbacks
View all comments

Annonsplats

Annonsplats

Handla inte ensam

Vi är Sveriges enda och största live-trading forum

Sociala medier